Новини и обявления

Откриване на паметна плоча в село Песнопой

Категория: Новини и обявления Създадена на Петък, 11 Август 2017 15:53 Последно обновена на Петък, 11 Август 2017 16:13 Публикувана на Петък, 11 Август 2017 15:53 Посещения: 2015

Кметицата на Песнопой Янка Чонова и кметът на община Калояново Георги Георгиев откриха паметна плоча, напомняща за срещата на Васил Левски и неговия най-близък съратник Иван Грозев от Карлово. Проявата се превърна в празник на селото, тя събра както местните жители, така и хора с песнопойски корени, които живеят в Пловдив, Карлово, Сопот. Мястото на срещата, станала на Чурулийския баир през 1870 година и описана от Иван Вазов в разказа „Чистия път”, бе обозначено с морена, а до него на специално изградено табло с лазер бе изписана част от Вазовия разказ.

Трима мъже от Песнопой – Ганчо Пенев, Христо Спасов и Тодор Червенков направиха паметния знак по своя инициатива, със свои средства и труд, похвали ги кметицата Янка Чонова. Тя ги подкрепила, кметството ги подпомогнало.
Децата на Песнопой представиха живота и делото на Апостола в песни и стихове. В програмата участваха и местни, и малчугани, които са в селото само за лятната ваканция.

Програмата с тяхно участие беше подготвена от секретаря на читалището Яна Танева. Певческата група „Песнопойски славеи” също изпълни песни на Апостола.

Кметицата на селото бе поканила и представител на музей „Васил Левски” от Карлово. Да поздрави жители и произнесе кратко слово за Апостола дойде уредничката Надежда Петрова. Тя подари на Песнопой езкемпляр от ново издание на Тефтерчето на Левски. В него Апостола споменава, че в Чукурлий похарчил 3 гроша, отбеляза кметицата Янка Чонова.

Поставянето на паметна плоча на мястото, на което е бил Левски е поредната родолюбива инициатива на жителите на Песнопой. Месец по-рано поставиха висок пилон на средногорския връх Песнопой и издигнаха на него българския трибагреник. Сега същата група подготвя още един пилон с националното знаме. То ще се развее на входа на селото откъм Пловдив.

източник - в. "Марица"